Kesihatan

Selalunya Terdapat di Kosmetik, Inilah Kelebihan Benzyl Alkohol

Pernah dengar mengenai alkohol benzil? Kandungan ini biasanya terdapat dalam produk kesihatan dan produk kosmetik. Benzil alkohol atau C7H80 adalah cecair yang berasal dari buah dengan ciri aroma tidak berwarna dan sedikit manis. Benzil alkohol banyak digunakan sebagai ramuan dalam produk penjagaan kulit, kosmetik, dan produk kecantikan lain. Contohnya termasuk pelembap, pelembap bibir, pencuci muka, hingga alat solek. Bahan ini umumnya digunakan sebagai pengawet untuk menghentikan pertumbuhan lebihan mikroorganisma dalam produk yang berpotensi menyebabkan jangkitan. Benzil alkohol juga sering digunakan sebagai pengawet alternatif untuk menggantikan paraben yang biasanya terdapat dalam produk kecantikan. Dalam dunia farmaseutikal, alkohol benzil biasanya terkandung dalam ubat antiparasit untuk merawat kutu kepala. Sama seperti produk kecantikan, ramuan ini juga berfungsi sebagai pengawet dalam banyak ubat suntikan.

Kebaikan alkohol benzil

Salah satu sebab mengapa alkohol benzil digunakan sebagai ramuan dalam produk kosmetik adalah kerana ia dapat membantu mengoptimumkan formula penjagaan kulit sehingga dapat berfungsi dengan lebih baik. Di samping itu, berikut adalah beberapa faedah lain yang tidak diketahui mengenai alkohol benzil.

1. Mempunyai sifat antioksidan

Benzil alkohol mempunyai sifat antioksidan sehingga dapat melindungi kulit dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

2. Mengurangkan kelikatan dalam produk kosmetik

Satu kajian menunjukkan bahawa benzil alkohol dapat mengurangkan kelikatan produk seperti kosmetik, memungkinkan mereka mengalir dengan lebih mudah.

3. Beri aroma produk

Sebagai sejenis alkohol yang mempunyai aroma yang sedikit manis secara semula jadi, benzil alkohol sering digunakan sebagai komponen wangian dalam pelbagai produk, terutama kecantikan.

4. Bahan larut

Sebagai tambahan kepada faedah di atas, alkohol benzil juga digunakan sebagai pelarut kerana bentuknya yang cair. Alkohol ini terbukti dapat melarutkan bahan lain yang digunakan dalam formula produk.

5. Menstabilkan formula produk

Bahan ini juga berfungsi sebagai penstabil yang dapat mencegah kerosakan oksidatif pada sesuatu produk. Fungsi ini membolehkan produk berfungsi dengan lebih berkesan dalam jangka masa yang lebih lama.

6. Pengawet Semula jadi

Manfaat lain dari alkohol benzil adalah sebagai pengawet dalam produk kosmetik dan penjagaan kulit kerana kemampuannya membunuh mikrob, terutama parasit. Sebarang produk kecantikan yang dibuat tanpa bahan pengawet biasanya dipasarkan dalam bekas kecil sekali guna, untuk mengelakkan pencemaran. Penggunaan alkohol benzil membolehkan produk tersebut dibungkus dalam pakej yang lebih besar sehingga dapat digunakan dalam jangka masa panjang. [[Artikel berkaitan]]

Kesan sampingan alkohol benzil

Selain mempunyai penggunaan, alkohol benzil juga mempunyai beberapa kesan sampingan yang perlu anda perhatikan. Kesan sampingan ini boleh merangkumi kerengsaan, kemerahan kulit, gatal-gatal, atau mati rasa. Kesan ini biasanya berlaku apabila losyen disapu dengan alkohol benzil. Di samping itu, kerengsaan mata boleh berlaku jika penggunaan produk tersebut masuk ke mata. Sekiranya anda mengalami kesan sampingan ini dan keadaannya bertambah buruk, segera berjumpa doktor. Secara amnya, pelbagai kesan sampingan di atas jarang berlaku kerana apabila doktor memberi anda ubat yang mengandungi benzil alkohol atau dalam bentuk losyen, ini bermakna doktor telah menganggap bahawa manfaat menggunakannya akan melebihi kemungkinan kesan sampingan. Itu adalah beberapa perkara menarik mengenai alkohol benzil untuk anda ketahui. Penggunaan ramuan ini dalam produk dapat membantu produk menjadi lebih tahan lama dan mempunyai aroma yang sedikit manis. Sebagai rawatan, alkohol benzil umumnya tidak berbahaya walaupun mempunyai kesan sampingan. Namun, jika anda menunjukkan gejala alahan, seperti ruam, bengkak, gatal, dan sukar bernafas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.